Followers

Saturday, February 6, 2016

Cameron Highlands 2016

Last month kami reward Eicha & Ryan, bawa jalan-jalan.Kesian masa cuti sekolah bulan 12 lepas tak bawak mereka ke mana-mana pun.Ni plan last minute sebenarnya.Asalnya nak bawa gi Zoo Negara je tapi tetiba Naza pulak teringat nak gi Cameron,dah lama tak kesana.... terus tukar plan.

Dan asalnya juga Naza ingat nak gi anak beranak je tapi malam tu terfikir kalau bawak mak mertua pun bagus gak boleh dia relax-relax.So malam tu jugak Naza suruh Mr Daddy call mak dia dan confirmkan.Lastly dengan adik ipar pun nak ikut.Ok best jom cari homestay je...

Cari homestay 1 hal. Almaklumlah decide Khamis, nak gi Sabtu, pagi jumaat baru terhegeh-hegeh cari homestay.Naza whatsapp lebih 10 homestay especially area Taman Sedia, nan hadooo..Alhamdullilah ada 1 je yang reply tapi apartment 3bilik kat Carnation Park Tanah Rata, tingkat 3 walk up.Ok belasah jelah janji dapat gi Cameron...

Day 1
Kami naik Cameron melalui Tapah.Kalau uols nak jalan cantik silalah ikut Simpang Pulai.Setelah kepala masing-masing tingtong mengharungi jalan bengkang-bengkok,silalah singgah mengeTEH kat Bharat cafe.Sambil minum teh sambil tengok ladang teh yang menghijau...Minum kat sini agak mahal jugak ye tapi sekali sekala bolehlah...

Check In
Apartment di Jalan Carnation 2 kalau tengok area luar agak crowded dan scary tapi Alhamdullilah dalam rumah bersih,lengkap dan aman takde bising.Tidur malam pun takde gangguan.Check in pukul 2pm dan check out pukul 12tghari.
Untuk tempahan boleh roger En.Nik 0134606325.Alhamdullilah puas hati dengan servis.


Malam tu kami ke pasar malam yang pemes dan terbesar kat Brinchang.Cari sayur-sayuran untuk buat nasi lemak esok paginya.Kat sini korang boleh beli 8 jenis sayur dengan harga RM10.Yang best dapat beli petai besar-besar...Seikat hanya RM10.



 Topi Eicha dan Ryan pakai tu 1 RM10.Jangan kata budak-budak..Orangtua pun dok pakai topi tu.

Day 2
 Sarapan hari ke 2-Nasi lemak buat sendiri...
Mana nak cari bahan????Kat Brinchang ada 1 pasaraya jimat namanya KS MART.Kat situ semua ada dan harga sama je.Tak mahal pun.Naza beli udang 1 pek(dlm 20ekor size sedang) dalam RM8.Udang segar hokey...Ayam seekor dalam RM13 lebih..Selain tu ada bahan-bahan nak buat steamboat dijual kat sini.So pasni tak perlu susah payah nak angkut dari bawah naik.ke Cameron.Gi beli kat KS Mart je.

Boh Plantation Sungei Palas.Ni dah 4kali Naza kesini.Kalau ikutkan hati memang tak mahu ke sini lebib-lebih lagi time cuti sekolah ni, jem teruk.Dari Tanah Rata ke Sungei Palas hampir 2jam kami stuck.Gilerrr.Otw anak-anak dah fed up sebab duduk dalam kereta lama sangat tapi Naza sabarkan mereka sebab nak dorang tengok tempat ni.Lagipun bukan selalu datang.Uols kalau nak ke Cameron pergilah time bukan cuti sekolah kalau tak mahu buang masa menghadap jem.Tapi kebanyakkan parent cam kitorang terpaksa pergi time cuti sekolah sebab takkanlah kau nak pontengkan anak sekolah semata-mata nak gi bersuka-ria, kan??

Ok bila sampai Sungei Palas silalah mengeTEH lagi.Kat sini minum teh agak murah.Then boleh masuk kilang memproses teh diwaktu pagi.Memandangkan Naza sampai dah tengahari so budak-budak terlepas nak tengok aktiviti memproses teh.

Turun dari Sungei Palas, ada 1 bee farm,EE Feng Gu.Masuk percuma tapi adoyai nak kena turun naik tangga,bagi orangtua yang tak berapa kuat tu tak sesuai kalau nak turun kebawah untuk melihat sang lebah kat sini.Kat sini ada jual madu lebah,souvenier,coklat,candy dan lain-lain...Kami sekejap je singgah kat sini bila Ryan mula terpekik terlolong nampak lebah berterbangan sana sini...

Turun ke bawah lagi uols akan jumpa CH Butterfly Farm.Kat cameron banyak butterfly farm so ikut suka korang nak gi mana 1.Masuk berbayar.Dewasa RM5 kanak-kanak RM2.Kat sini best sebab boleh tengok banyak rama-rama yang besar-besar dan jinak..Rama-rama ni agaknya dah kena ubat pelali kot sebab ko sentuh dia tak terbang pun,hahaha....

Selain tu kat CH butterfly farm ni ada ular,ikan,arnab dan haiwan yang boleh kita bela.Nama je taman rama-rama tapi dalam ni taman bunga dan sayur.Kita boleh beli sayur yang baru dipetik.Mak mertua Naza beli brokoli 3jambak RM10,bodek punya bodek dapat free 1.Kami habiskan masa yang lama kat sini.Eicha & Ryan happy dan leka melihat rama-rama,bunga dan binatang-binatang perliharaan.

Makan malam-berSteamboat
Makan malam kami tak keluar sebab masing-masing keletihan.Lagipun nak tengok AJL.So Naza buat steamboat je.Beli jagung kat Kea Farm kasi rebus sekali...Jagung susu 10batang RM15.

Day 3

Naza,mak mertua,MrDaddy dan Ryan pagi-pagi dah ke Kea Farm beli sayur untuk dibawa balik.Takde gambar masa kami di Kea Farm sebab hujan so takde masa nak keluarkan handphone.Kat situ  juga Mak mertua nak cari bantal strawberry untuk anak cucu dia.

Singgah SCorner tapi SCorner tak sepenuhnya buka sebab belum pukul 10am.Kat SCorner ni macam-macam ada seperti kedai cendawan,strawberry,sayur-sayuran,teh dan souvenier.

Otw nak balik apartment Naza ternampak bantal-bantal cute ni kat Brinchang.Apelagi singgahlah.....Bantal murah-murah wokk.Mak mertua Naza menyesal beli kat Kea Farm tadi mahal.Kat Brinchang bantal Minion dan Hellokitty 2pcs RM38 je.Kalau kecik sikit RM10-RM13...Jauh lebih murah kat Kea Farm atau SCorner.Kedainya berdekatan dengan IPD Cameron kat Brinchang.Kedai dalam khemah.Kedai no.1.....

Taman Sedia
Support orang kita...Kat Taman Sedia banyak kebun strawberry orang melayu, antara yang femes ialah Taman Agro Al Mashoor.Kat sini boleh tengok pokok strawberry dan kalau penat ada cafe untuk minum-minum atau makan strawberry dan waffles.Ice cream strawberry kat sini memang sedap sampai tahap must try.Ice cream RM2.50.Strawberry cicah coklat RM8.

Agak-agak kalau terlupa nak beli madu kat atas puncak cameron,korang boleh singgah kat Highlands Apitary Bee Farm.Lokasi Ringlet.Kat sini boleh beli madu asli sambil melihat sarang lebah dan kelulut.Madu dalam botol tu RM35,kalau yang bangla potong-potong tu ada yang serendah belasan ringgit..Lepas tu barulah boleh balik =)

Tips :

1.Kalau duduk homestay silalah bawa selimut/comforter/toto lebih.Takut homestay tak sediakan lebih.....malam-malam nanti sejuk..
2.Bawa stoking untuk anak-anak.
3.Pakai kasut terutama untuk turun ke ladang teh.Elak pakai heel ye cik kak, takut tergelincir.Nasib tak baik boleh patah heel or putus selipar...
4.Jangan pergi time public holiday..Giler jemmmm
5.Jangan minum air dari paip yang tak dimasak.Nak senang beli air mineral.
6.Bawalah ubat selesema atau vicks kot-kot terkena selesema.Minyak angin bagi yang mudah mabuk jalan.
7.Penjual teh ada pesan kalau nak beli teh Cameron pastikan yang original dari Bharat atau Boh.Kalau yang murah-murah tu kebanyakkan teh diimport dari China.
8.Stay kat Taman Sedia kalau "nak bangun pagi terus  petik strawberry"..Setiap chalet kat sini ada kebun mereka sendiri....Stay kat Brinchang kalau nak jimat masa ke pasar malam.
9.Driver sila pastikan anda cukup rehat dan kenderaan dalam keadaan baik.
10.Enjoy the view....On mood happy tinggalkan stress kat umah...Happy holiday!


Sekian....bye....

3 comments:

ros nordin said...

Holiday2 pun rajin Naza masak.. puas makan tu kalau masak sendiri. ^^

Naza Raman said...

Nak jimat punya pasal Ros..hehehe

Mummy Julia said...

Syokknya jenjalan... best best!